400 g hladké mouky, 650 ml
mléka, 50 g cukru, 25 g droždí, lžíce
oleje, 2 žloutky, balíček vanilkového cukru, sůl, citrónová kůra
na pečení : směs másla s olejem
na náplň a ozdobu : marmeláda z lesních plodů, šlehačka, cukr
Do užšího hrnku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, část vlažného mléka a trochu
mouky. Promícháme, přikryjeme ubrouskem a dáme na teplé místo nakynout. Pak
přilijeme zbylé vlažné mléko, přidáme žloutky, vanilkový cukr, olej, sůl,
nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu a zbytek mouky. Řídké těsto dobře
vymícháme a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí těsto několikrát
znovu promícháme. Pánev rozpálíme a na směsi másla a oleje zvolna pečeme
jednotlivé lívance. Upečené lívance potíráme marmeládou z lesních plodů,
případně ozdobíme i čerstvým lesním ovocem a šlehačkou. Podle chuti
pocukrujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat