4 celé křepelky, 300 g očištěných kuřecích
prsou, 8 g soli ,0,5 g mletého bílého pepře, 80 g vlašských ořechů ,vejce (40
g), 250 g očištěných hub, 150 g másla, cibule, smetana, 50 g hladké mouky
Čerstvé křepelky necháme několik dní odležet v chladu. Pak je očistíme,
omyjeme, usekneme hlavy a konce křidélek. Pak opatrně od páteře vykostíme.
Špičkou ostrého nože vykostíme i první kostičky na nohách. Konec nožiček
pečlivě očistíme. Kuřecí maso umeleme najemno, přidáme koření, trochu hub,
ořechy a vejce. Není nutné, aby směs byla příliš hustá. Plníme do vykostěné
křepelky tak, že její maso rozložíme kůží dolů na pomaštěný alobal. Roztáhneme,
je-li třeba, prsíčka zevnitř motýlkujeme. Poté rozevřeme skelet i k páteři, kde
je méně masa. Naplněnou křepelku zabalíme do alobalu a pevně utáhneme. Pečeme
ve vyhřáté troubě při teplotě 230 °C, dokud není maso měkké, tj. asi 45 minut.
Je-li třeba, podléváme horkou vodou. Poté křepelku rozbalíme a necháme v troubě
dopéci dočervena. Před dopečením ještě alobalem obalíme konce nožiček, aby
kosti zůstaly světlé. Jemně nakrájenou cibulku orestujeme na másle, přidáme
překrojené hříbky, mírně osolíme, podusíme. Šťávu není nutné zcela vydusit na
tuk. Zaprášíme moukou a opražíme. Omáčku mírně rozmixujeme, čímž ji také
napěníme. Na závěr zjemníme smetanou. Příloha: různě upravené brambory, červené
vinné zelí a jemné noky.
Žádné komentáře:
Okomentovat