800 g krkovice vepřové, 1 kg
vepřového sádla, 3 paličky česneku, 5 větviček rozmarýnu
na přílohu : 500 g brambor, 80 g krup nebo krupek 30 g másla, 500 g čerstvého
špenátu, střední cibule, sůl, pepř, lisovaný česnek, majoránka
Krkovici rozřízneme na dvě části, z každého kousku vytvoříme váleček a svážeme
jej. Osolíme, opepříme a opečeme na části sádla dozlatova. Poté společně se
stroužky česneku a větvičkami rozmarýnu vložíme do pekáčku s rozehřátým sádlem.
Maso musí být zcela ponořené v sádle. Necháme 4 až 5 hodin zvolna táhnout na
sporáku těsně pod bodem varu či v troubě při asi 90 °C. Brambory a kroupy
uvaříme doměkka v osolené vodě. Brambory rozmačkáme dohladka s máslem, přidáme
kroupy, osolíme, opepříme a s mírou dochutíme česnekem a majoránkou - po
chvilce se zahřejí a chuť se stane intenzivnější! Na sádle z masa zpěníme jemně
nakrájenou cibulku a vložíme na ni opláchnutý špenát. Krátce prohřejeme,
osolíme a opepříme. Hotové maso opatrně zbavíme provázku a ostrým nožem (maso
je velmi měkké) nakrájíme na plátky. Servírujeme s nastavovanou kaší a
špenátem, doplněnými o upečené stroužky česneku - jsou sladké a měkoučké.
Žádné komentáře:
Okomentovat