500 g polohrubé mouky, 25 g
droždí ,vejce, 2 vaječné žloutky, 250 ml mléka, 100 g cukru ,150 g másla ,citronová
kůra ,vanilkový cukr, sůl ,mouka na vyválení
na 1. náplň : 200 g tvarohu, 80 g cukru ,vaječný žloutek ,50 g rozinek
na 2. náplň : 500 g švestkových povidel ,50
g loupaných mandlí ,rum ,vaječný žloutek, 1-3 lžíce mléka
Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí,
cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté
přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru,
vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé
místo dostatečně vykynout.
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek. Z
kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní.
Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech. Po krátkém nakynutí bochánky
uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem.
Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem. Plech
vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme
střídat, například s makovou či ořechovou.
Žádné komentáře:
Okomentovat