25. dubna 2012

Sváteční dvojctihodné koláčky

500 g polohrubé mouky, 25 g droždí ,vejce, 2 vaječné žloutky, 250 ml mléka, 100 g cukru ,150 g másla ,citronová kůra ,vanilkový cukr, sůl ,mouka na vyválení
na 1. náplň : 200 g tvarohu, 80 g cukru ,vaječný žloutek ,50 g rozinek
na 2. náplň :  500 g švestkových povidel ,50 g loupaných mandlí ,rum ,vaječný žloutek, 1-3 lžíce mléka

Do mísy přesejeme mouku, do které uděláme důlek. Vložíme rozdrobené droždí, cukr a zalijeme částí vlažného mléka. Dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a zbytek vlažného mléka. Dobře vymícháme a opět dáme na teplé místo dostatečně vykynout.
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním tvarohu, cukru, žloutku a rozinek. Z kynutého těsta připravíme asi 20-25 dílků, které naplníme tvarohovou náplní. Těsto zakulatíme a vyskládáme na pečicí plech. Po krátkém nakynutí bochánky uprostřed stiskneme a důlek vyplníme druhou náplní z povidel dochucených rumem. Nahoru položíme mandli. Těsto okolo potřeme rozmíchaným žloutkem s mlékem. Plech vložíme do vyhřáté trouby a koláčky dozlatova upečeme. Náplně do koláčků můžeme střídat, například s makovou či ořechovou.

Žádné komentáře:

Okomentovat