25. dubna 2012

Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou

těsto : 300 g hladké mouky, 20 g droždí ,150 ml mléka, lžička krupicového cukru, 100 g másla ,2 žloutky,  vejce na potření okrajů těsta, citronová kůra ,špetka soli ,máslo na vymazání plechu náplň ,800 g borůvek ,100 g medu
drobenka : 60 g másla ,40 g krystalového cukru, 20 g vanilkového cukru, 80 g polohrubé mouky ,80 g jemně mletých mandlí


Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladkého těstíčka, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10 -15 minut vyběhnout. Do vyběhnutého kvásku přidáme zbytek mouky, 2 žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, špetku soli, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Vykynuté těsto vytvarujeme rovnoměrně na plech vymazaný máslem, poklademe na něj borůvky smíchané s medem, zasypeme mandlovou drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 170 °C 20–30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat