slepice (1200 g), 200 g kořenové zeleniny
(mrkev, celer, petržel), celý pepř ,bobkový list, sůl ,100 g slaniny, 50 g másla, 250 g cibule, mletá paprika, 200
ml zakysané smetany, 50 g hladké mouky
Slepici rozkrojíme napůl a předvaříme v osolené vodě spolu s kořenovou
zeleninou, celým pepřem a bobkovým listem. Poté slepici vyjmeme a vývar
scedíme. Jednu polovinu slepice silně prošpikujeme částí slaniny, podlijeme ji
vývarem a pečeme v troubě doměkka. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou
cibulku, přidáme mletou papriku a zalijeme vývarem. Vložíme druhou polovinu
slepice. Když je hotová, vyjmeme ji a základ zahustíme zakysanou smetanou v níž
jsme rozkvedlali hladkou mouku. Omáčku povaříme a přecedíme. Nakonec přidáme
zbytek rozškvařené, jemně nakrájené slaniny. Na každý talíř servírujeme vždy
díl pečené slepice a díl slepice lehce přelitý omáčkou. Zbylou omáčku podáváme
v omáčníku. Příloha: máslové noky, brambory, rýže, těstoviny
Žádné komentáře:
Okomentovat