1 kg mouky (z toho 750 g polohrubé
výběrové a 250 g hladké) ,6 žloutků ,2 celá vejce ,3 lžíce moučkového cukru, lžička
soli ,Hera nebo máslo, 1 dcl oleje
kvásek : 0,5 l mléka ,100 g droždí ,lžíce
cukru ,drobenka ,150 g polohrubé mouky ,150 g hladké mouky ,150 g moučkového
cukru ,300 g másla, které rozpustíme
hrušková povidla : sušené hrušky ,švestková
povidla ,jíška (polohrubá mouka a olej) ,mletý badyán ,mletá skořice ,mletý hřebíček
Připravíme kvásek a smícháme ho s ingrediencemi na těsto. Těsto
propracujeme do hladka a necháme vykynout. Minimálně jej ještě jednou promísíme
a necháme znovu vykynout. Mezitím připravíme nádivky, posýpku a plechy -
nejlépe kulaté o průměru cca 30 cm. Kynuté těsto rozdělíme na bochánky (cca 220
g), které opět necháme vykynout. Bochánky přendáme na plech a rozválíme malým
jednoručním válečkem (rozťapkáme) od středu až po kraje plechu natenko. Kraje
těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a na těsto rozetřeme nádivku (necháme asi
1/2 cm okraje). Nakonec posypeme posýpkou a dáme opět trochu kynout. Troubu
rozehřejeme na 200-250°C a jednotlivé plechy s frgály pečeme každý tak 6 minut,
až jsou okraje dozlatova. Po vytažení frgálu z trouby ještě potřeme lehce
okraje sádlem. Po vychladnutí (nejlépe až večer) zalijeme koláče rozpuštěným
máslem, ve kterém je rum a přidáme případně trochu tresti a trochu vanilkového
cukru (máslem nešetřit).
Hrušková povidla : sušené hrušky namočit, povařit a nakonec ještě pomlít. Vývar
z hrušek nevylijeme, později jej smícháme s pomletými hruškami. Nachystáme si
jíšku- polohrubá mouka a olej (stačí jen mouku rozpustit v oleji, nesmažíme do
růžova). Jíšku s vývarem vmícháme do mletých hrušek a vznikne pyré, které
promícháme se švestkovými povidly (v poměru 2/3: 1/3). Švestková povidla se
přidávají hlavně kvůli tmavší barvě. Pokud jsou povidla tuhá, rozvaříme je
předtím v kastrůlku, aby se vše dobře spojilo. Nakonec do směsi přidáme dle
chuti badyán, skořici a hřebíček (vše mleté - největší část koření tvoří
badyán). Pokud máte pouze čerstvé hrušky, udělejte si z nich povidla takto: den
předem hrušky odjadřincovat, neloupat, povařit do měkka. Poté hrušky scedíme,
rozmixujeme a přendáme na pekáč do trouby (cca 150 oC) vaříme 3-4 hodiny. Po
vystydnutí připravujeme nádivku podle výše uvedeného návodu.
Žádné komentáře:
Okomentovat