200 g tučných kachních jater
(foie gras), 500 ml mléka
na marinádu : 100 ml bílého ledového vína, 50 ml medoviny ,0,5 lžičky cukru, lžička
soli ,1/3 lžičky mletého bílého pepře
na omáčku : 200 ml šťávy z červené řepy, 3 lžíce medu ocet, špetka chilli ,sůl
na přílohu : 3 jablka, lžička skořicového cukru ,3 lžíce cukru krystal, lžička
másla, výhonky hrášku, zelené bylinky na ozdobu
Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a
odstraníme případné žilky a močovody. Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku
soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené
směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme.
Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou
fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi
pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen,
stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček
zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme. Připravený
váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní
ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s
ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin. Šťávu z
červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek
octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku. Oloupeme jablko a nakrájíme jej na kolečka, zbylá jablka na kostičky. Kolečka
jablek posypeme skořicovým cukrem smíchaným s normálním, poté rozehřejeme na
pánvi máslo a jablka na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme a přidáme kostičky,
prohřejeme a stáhneme z plamene. Nakonec opatrně rozbalíme balíček s játry a
paštiku nakrájíme teplým nožem na špalíčky. Na talíře naskládáme nejprve
jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme
omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky.
Žádné komentáře:
Okomentovat