24. dubna 2012

Paštika z tučných kachních jater, marinovaná v medovině s karamelovými jablky

200 g tučných kachních jater (foie gras), 500 ml mléka
na marinádu : 100 ml bílého ledového vína, 50 ml medoviny ,0,5 lžičky cukru, lžička soli ,1/3 lžičky mletého bílého pepře
na omáčku : 200 ml šťávy z červené řepy, 3 lžíce medu ocet, špetka chilli ,sůl
na přílohu : 3 jablka, lžička skořicového cukru ,3 lžíce cukru krystal, lžička másla, výhonky hrášku, zelené bylinky na ozdobu 


 Játra naložíme přes noc do mléka. Poté je opláchneme, osušíme, rozebereme a odstraníme případné žilky a močovody. Smícháme ledové víno, medovinu, lžičku soli, cukr a bílý pepř, vložíme očištěná játra a necháme v takto vytvořené směsi přes noc marinovat. Poté lehce promícháme a přebytečnou tekutinu slijeme. Na předem připravený pevnější pergamen (případně potravinářskou nebo hliníkovou fólii) navrstvíme marinované kousky jater, rukama upravíme na váleček a velmi pevně zamotáme. Balíček na koncích pevně stáhneme - pokud použijeme pergamen, stáhneme na koncích provázky, pokud použijeme potravinářskou fólii, tak balíček zabalíme ještě do hliníkové fólie a okraje co nejvíce utáhneme. Připravený váleček vložíme do vařící vody, kterou ale ihned stáhneme a váleček v ní ponecháme 5 minut. Potom váleček z horké vody vyjmeme, ihned vložíme do vody s ledem a necháme vychladit alespoň přes noc, nejlépe po 24 hodin. Šťávu z červené řepy svaříme na třetinu, přidáme med a chilli, špetku soli a pár kapek octa. Pozor, chuť je velmi ostrá a omáčky budeme potřebovat jen trošku. Oloupeme jablko a nakrájíme jej na kolečka, zbylá jablka na kostičky. Kolečka jablek posypeme skořicovým cukrem smíchaným s normálním, poté rozehřejeme na pánvi máslo a jablka na něm z obou stran opečeme. Vyjmeme a přidáme kostičky, prohřejeme a stáhneme z plamene. Nakonec opatrně rozbalíme balíček s játry a paštiku nakrájíme teplým nožem na špalíčky. Na talíře naskládáme nejprve jablečná kolečka, doplníme paštikou, kostičkami jablka a na závěr přidáme omáčku (spíše kapky!), výhonky hrášku nebo zelené bylinky.

Žádné komentáře:

Okomentovat