23. dubna 2012

Babiččin mřížkový koláč

300 g polohrubé mouky, 200 g másla, 2 vaječné žloutky, 80 g cukru, balíček kypřícího prášku do pečiva, balíček vanilkového cukru, citronová kůra ,ostružinová marmeláda ,jádra vlašských ořechů, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy 

Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.


Žádné komentáře:

Okomentovat