vdolky : 350 g polohrubé mouky,
350 g hladké mouky ,350 g vařených brambor ve slupce ,vejce, kostka čerstvého droždí, 250 ml mléka, 125 g
cukru krupice,30 g rostlinného tuku sůl
jablková povidla : 800 g jablek, 200 g cukru krupice, 300 ml vody ,40 ml rumu, 50
g rozinek, 250 ml zakysané smetany
Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným
mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé
místo na cca 20 minut. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle,
přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně
propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky. Ty klademe na
plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout.
Potřeme tukem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme ještě
jednou tukem.
Jablková povidla : jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo
nakrájíme na drobnější kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme
vodou a rumem a vzniklou směs povaříme. Přidáme jablka a rozinky, vše cca 20
minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou
konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Žádné komentáře:
Okomentovat