25. dubna 2012

Bramborové vdolky s jablky

vdolky : 350 g polohrubé mouky, 350 g hladké mouky ,350 g vařených brambor ve slupce ,vejce, kostka čerstvého droždí, 250 ml mléka, 125 g cukru krupice,30 g rostlinného tuku sůl
jablková povidla : 800 g jablek, 200 g cukru krupice, 300 ml vody ,40 ml rumu, 50 g rozinek, 250 ml zakysané smetany


Droždí rozmícháme se lžící krystalového cukru na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na cca 20 minut. Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme obě mouky, vejce, cukr, sůl a vykynutý kvásek, vše společně propracujeme v hladké těsto, ze kterého tvarujeme malé bochánky. Ty klademe na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 15 minut pod utěrkou kynout. Potřeme tukem a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Ihned po upečení potřeme ještě jednou tukem.
Jablková povidla : jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na drobnější kostky. V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou a rumem a vzniklou směs povaříme. Přidáme jablka a rozinky, vše cca 20 minut společně podusíme, až se voda vyvaří a jablka mají povidlovou konzistenci. Jablka necháme vychladnout a podáváme s vdolky a kysanou smetanou.


Žádné komentáře:

Okomentovat