Zelí omyjeme, očistíme a
nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku dáme trošku výše uvedeného koření a
rozložíme celé zelné listy. Na tyto listy pokládáme nakrouhané zelí a
pěchujeme, každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových
listů, křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně stlačit. Jestliže
přidáváme jablka, tak je rozložíme do každé vrstvy. Když je sud plný a zelí
stlačené, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu,
dáme do sklepa či spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů. Zelí musí být
na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou, nesmí oschnout, jinak by se začalo
kazit. Když pak zelí odebíráme, tak musíme do nádoby dolívat vodu.
Žádné komentáře:
Okomentovat