24. srpna 2016

Zmrzlinový moka dort s višněmi

12 kousků – 3 vejce., 120 g cukru., dřeň z vanilkového lusku., 40 g škrobové moučky., 30 g polohrubé mouky., lžíce kakaa., lžička instantného kávového prášku., ½ lžičky kypřicího prášku.,
Náplň – 600 g višní., 2 žloutky 200 g cukru., 250 g jemného tvarohu., 4 cl maraskina., 6 plátkůbílé želatiny., 200 ml smetany ke šlehání.,
Ozdoba – 2 bílky., 150 g cukru., asi 10 višní se stopkami., trochu máty.,
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a 3 lžic vody za postupného přidávání cukru ušleháme pevný sníh. Vmícháme žlutky, vanilkovou dřeň, mouku s kypřicím práškem, škrobovou moučku, kakao a kávový prášek. Troubu vyhřejeme 175° C. Těstem naplníme pečicím papírem vyloženou rozvírací formu o průměru 24 cm a pečeme 25 – 30 minut. Necháme vychladnout, vyklopíme, vodorovně překrojíme. Višně omyjeme, zbavíme stopek, vypeckujeme a rozmixujeme. Žlutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme višně tvaroh a maraskino. Nabobtnanou želatinu vymačkáme, rozpustíme a přidáme do třešňové směsi. Necháme v chladničce ztuhnout. Přidáme pevně ušlehanou smetanu. Rozvírací formu o průměru 24 cm vyložíme průsvitnou fólií, vložíme spodní díl korpusu, navršíme višňovou směs a přiklopíme vrchní díl. Dáme na noc do mrazicího boxu. Z bílků a cukru ušleháme pevný sníh. Naplníme cukrářský sáček a ozdobíme povrch dortu. Krátce zapečeme v troubě. Krátce zapečeme v troubě. Dort ozdobíme višněmi namočenými v cukru a lístky máty.
Příprava asi 45 minut., pečení asi 25 – 30 minut., chlazení asi 12 hodin., kousek asi 330 kcal., 8 g bílkovin., 10 g tuků., 49 g sacharidů.

Žádné komentáře:

Okomentovat