24. srpna 2016

Citronový dort

12 kousků – 125 g měkkého másla., 125 g cukru., 4 žloutky., 1 vejce., špetka soli., 1 lžíce vanilkového cukru., 2 lžičky kypřicího prášku., 150 g polohrubé mouky., 2 lžíce mléka.,
Krém – strouhaná kůra z 1 citronu., šťáva ze 2 citronů., 125 g cukru., 2,5 lžičky škrobové moučky., 400 ml smetany ke šlehání.,
Pěnová hmota a ozdobení – 4 bílky., 200 g cukru., mandlové lupínky., citronová kůra a plátky., sekané pistácie.,
Na krém smícháme citronovou kůru i šťávu a vodou doplníme na objem 125 ml. Přidáme cukr a svaříme. Škrobovou moučku rozmícháme ve 3 lžicích vody a přimícháme do šťávy. Za stálého míchání krátce povaříme. Přikryté dáme přes noc chladit. Na těsto ušleháme máslo a cukr do pěny. Přišleháme žloutky, vejce, sůl a vanilkový cukr. Vmícháme mouku s kypřicím práškem a přidáme mléko. Na pěnovou hmotu ušleháme z bílků a cukru pevný sníh. Troubu předehřejeme na 180° C. Vymažeme dvě rozvírací formy o průměru 24 cm. Každou naplníme polovinou těsta. Pečeme 10 minut a dáme vychladnout. Na pláty naneseme pěnovou hmotu až 1 cm pod okraj formy. Posypeme mandlemi. Pečeme 15 minut a dáme vychladnout. Ušleháme smetanu a vmícháme ji do vychlazeného krému. Na dolní plát naneseme polovinu krému a přiložíme druhý plát. Okraje potřeme zbývajícím krémem. Ozdobíme citronovými plátky a kůrou. Posypeme pistáciemi a chladíme 2 hodiny.
Příprava asi 40 minut., pečení asi 25 minut., chlazení 10+2 hodiny., kousek asi 440 kcal., 6 g bílkovin., 23 g tuků., 48 g sacharidov
Tip – chceme-li z citronové kůry ostrouhat dlouhé jemné nudličky, použijeme speciální nerezové struhadlo nebo nožík s očky, někdy postačí i škrabka na brambory

Žádné komentáře:

Okomentovat