24. srpna 2016

Dort s rybízovou a jahodovou náplní

120 g tuku., 70 g cukru krupice., sáček vanilkového cukru., špetka soli., 2 vejce., lžička strouhané kůry z chemicky neošetřeného citronu., 150 g polohrubé mouky., lžička kypřícího prášku., 200 g smetany ke šlehání., tuk na vymaštění., 2 lžíce strouhaného kokosu.,
Na náplň – 6 plátků čiré želatiny., 300 g černého rybízu., 50 g cukru., 600 g smetany ke šlehání., sáček ztužovače šlehačky., 250 g zahradních jahod.,
Utřeme tuk, cukr, vanilkový cukr a sůl, dokud se cukr zcela nerozpustí. Za stálého tření postupně přidáme vejce. Přimícháme smetanu, citronovou kůru a mouku s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na 4 díly. První díl rozprostřeme na dno vymaštěné formy. Pečeme je 10 až 12 minut v troubě předehřáté na 200° C (plynová trouba 3. stupeň). Další díl upečeme samostatně stejným způsobem. Poslední díl před pečením posypeme strouhaným kokosem a tento díl nakrájíme ještě horký na 12 kousků.želatinu dáme do studené vody nabobtnat. Očištěný a omytý rybíz prolisujeme sítem. Rozehřejeme 3 lžíce protlaku a rozpustíme v něm vylisovanou želatinu. Přimícháme zbývající protlak a 30 g cukru. Dáme chladit. Ušleháme polovinu smetany a přimícháme ji k želírujícímu rybízovému protlaku. Vzniklým krémem potřeme dva dortové pláty. Zbývající smetanu ušleháme s cukrem a se ztužovačem. Naplníme jí do stříkacího pytlíku s hvězdicovou trubičkou a ¾ obsahu upravíme na třetí dortový plát. Dort složíme tak, aby bílý krém byl uprostřed. Na dort nastříkáme 12 šlehačkových růžiček a na každou upravíme jahodu. Do jednotlivých dílů vložíme 12 řezů dortového plátu s kokosem. Povrch dále ozdobíme jahodovými půlkami a nakrájíme na 12 kousků. 

Žádné komentáře:

Okomentovat