23. srpna 2016

Oříškový (ořechový) dort

Upečený a vychladlý piškot (část mouky můžeme nahradit nastrouhanými jádry oříšků) podélně dvakrát rozkrojíme. Piškotové pláty spojíme oříškovým či ořechovým krémem, povrch dortu potřeme krémem, posypeme nastrouhanými oříšky a sáčkem s hvězdicovitou zdobičkou nastříkáme od kraje do středu vlnovky. Necháme ztuhnout a pokrájíme na dílky.
Příprava oříškového (ořechového) krému – V ½ mléka rozmícháme pudinkový prášek s čokoládovou příchutí a uvaříme pudink. 200 g změklého tuku utřeme se 100 g moučkového cukrudo pěny, postupně zašleháme vychladlý pudink a nakonec opražená jádra oříšků či ořechů (100 g).
Tip – Naplněný korpus můžeme také polít čokoládovou polevou. Povrch dortu ozdobíme u kraje širokým pruhem sekaných ořechů a mandlí.
Piškot – 6 vajec., lžíce pískového cukru., 6 lžíc polhrubé mouky., špetka kypřicího prášku do pečiva., tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání dortové formy.,
Žloutky dáme do misky a utřeme se 3 lžícemi cukru do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, přidáme zbývajicí cukr a ušleháme dohusta. Přidáme ke žloutkové pěně a spolu s prosátou moukou s práškem do pečiva lehce společně promícháme. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dorůžova.

Žádné komentáře:

Okomentovat