22. srpna 2016

Ořechový koláč

Na 12 kousků – žlutek., lžíce mléka či smetany., forma o průměru 26 cm, tuk na její vymazání.,
Těsto – 350 g polohrubé mouky., 250 g margarínu., špetka soli., 200 g cukru., vejce.,
Nádivka – 300 g vlašských ořechů., 200 g cukru., 100 g smetany., lžíce medu.,
Mouku, margarín, sůl, cukr a vejce zpracujeme v hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme vychladit. Ořechy nasekáme nahrubo. Do suché pánve vsypeme cukr a na mírném ohni jej přetavíme dozlatova. Na pánev přidáme nasekané ořechy. Pražíme asi 3 minuty. Zalijeme smetanou a medem. Směs zahřejeme a necháme přejít varem. Sejmeme z ohně a necháme důkladně vychladnout. Vymastíme pečicí formu a z těsta vyválíme asi 4 mm tenký plát. Vykrojíme kolo o průměru 30 cm a položíme je na dno formy. Přidáme ořechovou nádivku a přiklopíme stejným kolem, jaké jsme použili na dno. Ze zbylého těsta vykrajujeme figurky, kterými ozdobíme vrchní plát ořechového dortu. Rozkvedláme vejce se smotanou nebo mlékem a koláč jím potřeme. Pečeme asi 40 minut dozlatova. Podle potřeby můžeme dobu pečení prosloužit či zkrátit. Ideální je nechat hotový koláč stát na chladném místě asi týden. Teprve pak bude krásně vláčný.
Příprava cca 90 minut., chlazení cca 60 minut., pečení cca 40 minut., kousek cca 390 kalorií.

Žádné komentáře:

Okomentovat