22. srpna 2016

Bramborový dort s ořechy

Na 16 kousků – 300 g vařených brambor., 75 g rozinek., 2 lžíce rumu., 4 vejce., 200 g cukru., 100 g polohrubé mouky., 50 g solamylu., 2 lžičky kypřicího prášku., kůra z citronu., 125 g lískových oříšků., ½ lžičky skořice.,
Na ozdobení – 200 g moučkového cukru., 2 lžíce citronové šťávy., 50 g sekaných pistácií., 2 lžíce cukru., 20 g oranžátu., 6 vlašských ořechů., 4 mandle.,
Uvaříme brambory a necháme je vychladnout. Dobře je oloupeme a prolisujeme. Rozinky mezitím vložíme do misky s troškou rumu, aby nabobtnaly. Žloutky šleháme s cukrem tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí. Smícháme mouku, kterou jsme předem prosili sítem, solamyl a prášek do pečiva a přisypeme k žloutkům. Do těsta přidáme citronovou kůru, nasekané lískové oříšky, brambory a rozinky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a přidáme k těstu. Pokud se nám nedaří sníh ušlehat, přidáme k bílkům několik kapek citronové šťávy nebo špetku soli. Vše velmi opatrně zamícháme. Troubu předehřejeme na 200° C. Vymastíme dortovou rozevírací formu o průměru 26 cm a rovnoměrně vysypeme strouhankou. Formu naplníme těstem. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 50 minut. Hotový dort ještě necháme 10 minut ve vypnuté troubě odpočívat. Připravíme polevu. Smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Polevou celý dort potřeme. Kolem dokola ozdobíme dort sekanými pistáciovými oříšky. Navrch umístíme vlašské ořechy, cukr, mandle a oranžát. Ozdoby lze pochopitelně podle možností obměňovat. To znamená, že nemáme-li zrovna po ruce pistáciové oříšky, můžeme dort kolem dokola ozdobit například mandlovými lupínky nebo jinými oříšky.
Příprava cca 30 minut., odležení cca 10 minut., pečení cca 50 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat