23. srpna 2016

Kuřecí křidýlka s chilli omáčkou

Pro 4 osoby si připravíme – 4 velké brambory., cibuli., 1 – 2 červené chilli papričky., 2 lžíce olivového oleje., 2 lžíce hnědého cukru., 100 ml polosuchého červeného vína., plechovku loupaných krájených rajčat (500 g)., bobkový list., svazeček rozmarýnu., sůl., 3 vejce., bílý pepř., 100 g hladké mouky., 200 g strouhanky., 1,5 kg bílého fritovacího tuku., 1,2 kg kuřecích křidýlek (asi 16 kousků)., 200 g zakysané smetany., alobal., kuchyňský papír.,
Brambory ve slupce důkladně omyjeme, osušíme a zabalíme do alobalu. Urovnáme na plech a pečeme v horké troubě při vyšší teplotě asi 1 1/2 hodiny.
Cibuli nakrájíme na kostičky. Chilli papričky zbavíme semínek a nadrobno rozsekáme. V hrnku zahřejeme olej, vložíme cibuli a osmažíme dosklovita. přidáme cukr, papričky a vše krátce podusíme.
Zaklad omáčky zředíme vínem, přidáme krájená rajčata, rozemnutý bobkový list a usekaný rozmarýn. Osolíme, přivedeme k varu a 15 až 20 minut povaříme. Občas zamícháme.
Omytá a osušená křidýlka zlehka obalíme v hladké mouce, namočíme v e vajíčku rozšlehaném se solí a pepřem, nakonec obalíme ve strouhance. Ve vysokém hrnci zahřejeme fritovací tuk.
Křidýlka fritujeme po částech v horkém tuku při 180 stupňu C asi patnáct minut. Necháme je okapat a udržujeme teplé. Servírujeme je s chilli omáčkou v samostatné misce, s pečenými bramborami a kysanou smetanou. chutná k nim pestrý zeleninový salát.
Doba přípravy asi 1 3/4 hodiny. Porce zhruba 4960 kJ/1180 kcal.



Žádné komentáře:

Okomentovat