24. srpna 2016

Jablkovo makoví šneci

Tvarohovo olejové těsto – 200 g tvarohu., 6 lžic mléka., 8 lžic oleje., vejce., špetku soli., 100 g cukru., balíček vanilinového cukru., 400 g hladké mouky., balíček a 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva.,
Na náplň – 600 g jablek., 50 g cukru., strouhanou citronovou kůru., ks celé skořice., 250 g ml (¼ l)., vaříci vody., 250 g mlétého máku., 75 g rozměklého másla., 2 lžíce medu., vejce., 75 g rozinek., 2 – 3 kapky mandlového aroma.,
Poleva – 150 až 175 g práškového cukru., 6 lžic rumu.,
Pro náplň oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, odstraníme jadřince a nakrájíme na hranolky. Spolu s cukrem, citronovou kůrou a celou skořici vložíme do vaříci vody na minutu, tak aby vše změklo, ale nerozvařilo se. Hranolky jablek vyjmeme z jablečné tekutiny a necháme vychladnout. Do horké jablečné tekutiny vmícháme mák, máslo, med a vejce. Promícháme a přidáme ještě rozinky a mandlové aroma. Pro tvarohovo olejové těsto dáme do mísy tvaroh, mléko, olej, vejce, sůl., cukr a vanilínový cukr. Hněteme háky elektrického ručního šlehače na nejvyšší obrátky.mouku smícháme s vanilinovým cukrem, prosejeme, přidáme do mísy a mícháme šlehačem do hladkého těsta. Těsto rozválíme na plát 50 x 40 cm, potřeme směsí z máku a rovnoměrně rozdělíme i jablečné hranolky. Těsto delší stranou srolujeme, ostrým nožem krájíme asi 2 cm široké plátky. Šneky pokládáme na vymazaný plech. Dáme péct. Pro polevu vymícháme práškový cukr a rum do husté mas, kterou potřeme šneky ihned po vytažení z trouby.
Elektrická asi 200° C (předehřátá)., horkovzdušná asi 180° C (nepředehřátá)., plynová stupeň 4 (předehřátá)., doba pečení 15 – 20 minut. 

Žádné komentáře:

Okomentovat