24. srpna 2016

Čokoládový višňový dort

12 kousků – 90 g másla., 6 vajec., 140 g čokolády a vaření., 175 g cukru., 150 g polohrubé mouky.,
Náplň – 175 g vypeckovaných kompotovaných višní., 80 g cukru., ½ lžičky skořice., 2 zarovnané lžíce škrobové moučky., 6 lžic višňového džemu., 3 lžíce šťávy z višní., 750 ml smetany., 1 – 2 lžíce cukru., 200 g čokoládového sypání.,
Troubu vyhřejeme na 180° C. Rozvírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme papírem na pečení. V malém rendlíčku rozpustíme máslo. Oddělíme bílky od žloutků. Čokoládu na vaření nasekáme na větší kousky a v nerezové misce v horké vodní lázni ji rozpustíme.žloutky s cukrem utřeme do pěny. Vmícháme prosátou mouku vlahé máslo a rozpuštěnou čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce vmícháme do těsta. Těstem naplníme formu, povrch uhladíme a pečeme přibližně 35 minut. Pomocí nože oddělíme, těsto od boku formy, korpus vyjmeme a necháme na kuchyňské mřížce vychladnout. Dvanáct višní dáme stranou na ozdobu. Na náplň svaříme v rendlíku višně a cukr se skořicí. V trošce studené vody rozpustíme škrobovou moučku a vlijeme k višním. Zamícháme , necháme přejít varem a sundáme ze sporáku. Korpus rozdělíme na čtyři pokud možno stejné díly. Višňovou šťávu s džemem utřeme dohladka a potřeme spodní díl korpusu. Přiklopíme dalším dílem a potřeme ho vychladlou višňovou směsí. Přiložíme třetí díl a lehce přimáčkneme. Smetanu s cukrem ušleháme do pevna. Čtyři lžíce dáme do cukrářského sáčku opatřeného velkým hvězdicovým tvořítkem a uložíme do chladničky. Polovinu zbylé šlehačky naneseme na třetí díl korpusu, přiložíme čtvrtým dílem a opatrně přimáčkneme. Bok a povrch dortu bohatě potřeme zbylou šlehačkou. Po obvodu dortu nastříkneme 12 šlehačkových kopečků, na každý položíme višni a posypeme čokoládovým sypáním. Uložíme do chladničky a vyjmeme těsně před podáváním.
Příprava asi 50 minut., pečení asi 35 minut., kousek asi 530 kcal., 7 g bílkovin., 31 g tuků., 51 g sacharidů. 

Žádné komentáře:

Okomentovat