22. srpna 2016

Anglický oříškový dort

Na 12 kousků – tuk na vymaštění formy., kakao.,
Těsto - 500 g polohrubé mouky., 200 g cukru., 1 ½ lžičky kypřicího prášku., špetka muškátu a soli., sladká smetana., 250 g másla.,
Náplň – 150 g meruňkové zavařeniny., balíček vanilkového krému., 20 g celých lískových oříšků.,
Smícháme mouku (nezapomeneme ji prosít sítem) s cukrem, práškem do pečiva, solí a muškátem. Studené máslo nakrájíme na vločky a přidáme k mouce. Rukama vypracujeme lehce drobivé těsto. Za stálého míchání přidáváme sladkou smetanu, dokud nevznikne vláčné a hladké těsto. To rozdělíme na tři díly, z kterých vyválíme pláty o velikosti formy na pečení. Troubu předehřejeme na 180° C. Formu o průměru 22 cm dobře vymastíme. Jednotliví kola těsta na sebe navrstvíme a pečeme 30 minut dozlatova. Těsto necháme vychladnout, poté jednotlivé vrstvy od sebe oddělíme nití. Mezitím si připravíme vanilkový krém dle návodu na sáčku. Zahřejeme zavařeninu a propasírujeme ji sítem, abychom se vyvarovali nežádoucích hrudek. Na pláty roztíráme zavařeninu a jako druhou vrstvu vanilkový krém. Jednotlivé pláty k sobě pevně přitiskneme. Horní plát potíráme pouze vanilkovým krémem. Hotový dort ozdobíme šlehačkou či jinými ozdobami podle vlastních představ. Velmi pěkné jsou malé pusinky s cukrárny. Ty ve spojení se šlehačkou budí dojem zasněžené krajiny. Můžeme je použít buď celé, nebo nadrcené. Postup je následující – Cukrářské pusinky dáme do plastového sáčku. Ten třeme mezi dlaněmi, dokud pusinky dostatečně nenadrtíme. Poté jimi můžeme ozdobit dort.
Příprava cca 30 minut., pečení cca 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat