22. srpna 2016

Čokoládový dort kulatý

Na 12 kousků – 100 g hořké čokolády., 5 vajec., 100 g másla., 50 g mletých mandlí., 100 g polohrubé mouky.,
Náplň – 3 žloutky., 150 g cukru., balíček vanilkového cukru., 50 g solamylu., ¼ l mléka., 250 g hořké čokolády., 200 g másla.,
Poleva – 150 g hořké čokolády na vaření.,
V horké vodní lázni pomalu rozpustíme čokoládu. Utřeme máslo s moučkovým cukrem, pomalu přidáváme rozpuštěnou čokoládu a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Přidáme mandle a mouku, kterou předem prosijeme sítem. Sníh opatrně zamícháme se žloutky a čokoládou. Troubu předehřejeme na 175° C. Vymastíme rozevírací formu a průměru 24 cm. Těsto naplníme do formy a uhladíme povrch. Pečeme přibližně 40 minut. Hotové těsto necháme přes noc vychladnout. Korpus podélně rozřízneme nejlépe nití – zamezíme tak drobení. V horké vodní lázni připravíme krém ze žloutků, cukru, vanilkového cukru, solamylu a mléka. Šleháme tak dlouho, dokud nevznikne tužší krém. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu, kterou pak utřeme s máslem. Přidáme k vychlazenému žloutkovému krému. Pokud by krém nebyl studený, mohl by se srazit. Čokoládový krém naplníme do zdobicího sáčku. 2/3 krému nastříkáme na korpus, zbylým krémem ozdobíme celý dort. Krém pak dobře rozetřeme nožem a uhladíme. Hoblinky vytvoříme následujícím způsobem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Připravíme si prkénko či jinou rovnou plochu (ideální je mramor) a čokoládu na ni nalijeme. Vychladlou čokoládu seškrabujeme ostrým nožem tak, aby vznikly hoblinky. Těmi pak posypeme povrch dortu. Hoblinky lze rovněž použít ke zdobení zmrzlinových pohárů.
Příprava cca 60 minut., chlazení cca 8 hodin., pečení cca 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat