15. října 2010

Sushi

rýže sushi : 200 g speciální rýže na sushi, 300 ml vody, 75 ml rýžového octa, 4 lžičky cukru, lžička soli, mořská řasa Nori, bambusová rohožka na balení Maki, ostrý zelený křen Wasabi, sojová omáčka, nakládaný zázvor Gari
náplň sushi : mango nebo avokádo, salátová okurka, mrkev, bílá ředkev, 100 g krabích tyčinek, 200 g lososa, 4 krevety, bílé a černé sezamové semínko
 
Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10 -15 min. v otevřeném hrnci a promícháme.Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli, poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenci.
Náplň sushi : Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo. Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy - hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté schladíme.Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).

Žádné komentáře:

Okomentovat