15. října 2010

Polévka stracciatella

hovězí vývar : 400 g hovězího žebra, předního hovězího s nebo bez kosti,1,5 l vody, cibule, mrkev, ¼ celeru nebo 2 nahrubo nakrájené řapíky celeru, petržel,10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 10 g soli, 3 polévkové lžičky oleje
zavářka : 3 vejce, 180 g čerstvě nastrouhaného parmazánu, 50 g jemné krupice, sůl, černý pepř, muškátový oříšek, snítka bazalky
vložka do polévky : ciabatta nebo francouzská bageta, olivový olej na pokapání

Pokrájené maso, kosti a zeleninu promícháme s olejem a kořením, vložíme do rozpálené trouby na 200°C a prudce zapečeme dozlatova, cca 20 minut. Jakmile se směs masa se zeleninou zapeče, vysypeme vše do většího hrnce, zalijeme vodou; přivedeme k varu a zvolna vaříme cca dvě hodiny. Vaříme mírně, necháme pobublávat; pokud se nám vytvoří na povrchu polévky pěna, sebereme ji.Když je vývar hotový, scedíme jej přes jemné síto do druhého hrnce, 250 ml dáme stranou vychladnout, v těchto 250 ml vychladlého vývaru rozšleháme vejce se strouhaným parmezánem a krupicí.Vývar opět přivedeme k mírnému varu a vmícháme do něj rozšlehanou směs; necháme projít varem cca 3-4 minuty, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Ciabattu nakrájíme na plátky, pokapeme olivovým olejem a z obou stran v troubě opečeme. Do polévkového talíře vložíme opečenou ciabattu, přelijeme teplou polévkou a posypeme krájenou bazalkou, pokapeme olivovým olejem.

Žádné komentáře:

Okomentovat