15. října 2010

Olivový chléb

droždí (42 g), 1 PL krystalového cukru, 2 dcl vlažné vody, 500 g hladké mouky 00, 1 dcl olivového oleje, 200 g zelených a černých oliv ( i více), sůl, pepř, bylinky podle chuti (bazalka, oregano, majoránka apod.)
Připravíme si kvásek - z droždí a cukru rozetřeme pastu, kterou zalijeme vlažnou vodou, přisypeme mouku a všechny ostatní ingredience olivový olej, sůl, pepř, celé olivy, popřípadě bylinky. Důkladně promísíme a necháme 10 20 minut kynout. Vypracujeme bochník, který dáme na vymazaný plech péci na cca 30 45 minut do vyhřáté trouby na 180°C (délka pečení záleží na typu trouby). Propečení těsta kontrolujeme klasicky zapíchnutím špejle do středu bochníku když se na špejli nic nelepí, je hotovo. Chléb necháme vychladnout a teprve potom krájíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat