15. října 2010

Staročeské lívance

lívancové těsto : 250 g hladké mouky, 25 g droždí, vejce, 300 ml mléka, 20 g vanilkového cukru, 50 g plátkovaných madlí, špetka soli, olej na smažení,
ovocná směs : 400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce, 50 g cukr krupice, 2 dcl šlehačky ke šlehání, kávová lžička mleté skořice
Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko /max 70°C!), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout.Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí.Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, můžeme ozdobit meduňkou či mátou.

Žádné komentáře:

Okomentovat