15. října 2010

Slunečnicový chléb

forma o velikosti cca 25 x 12 x 8 cm, 250 g žitné mouky, 250 g hladké mouky výběrové, 42 g droždí, lžíce krystalového cukru, 300 ml teplé vody, 50 ml olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 100 g slunečnicového semínka, lžička soli, mouka na posypání válu, máslo na vymazání formy
Droždí rozetřeme se lžící krystalového cukru, do kašičky vlijeme trochu teplé vody, zasypeme dvěmi lžícemi mouky, přikryjeme utěrkou a necháme vyběhnout kvásek (cca 15 minut).Do kvásku přidáme obě mouky, olivový olej, 2 lžíce jablečného octa, sůl a 2/3 dávky slunečnicového semínka a dobře promícháme. Těsto přendáme na vál, kde ho ručně důkladně prohněteme.Těsto vložíme do vymazané obdélníkové formy a necháme ještě 20 30 minut vykynout. Po vykynutí potřeme slanou vodou, posypeme zbylou třetinou slunečnicového semínka a pečeme podle typu trouby cca 45 minut při 170 - 180°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat