15. října 2010

Tradiční rybí polévka

vývar : 500 g rybích kostí, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g cibule, 5 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových lístků, sůl, 2 l vody
polévka : 300 g kořenové zeleniny, 100 g cibule, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, 200 g rybího masa, popř. jiker nebo mlíčí, svazek petrželky, špetka muškátový květu, pepř, sůl
krutónky : 150 g veky, stroužek česneku, 3 jarní cibulky, 30 g másla, sůl

Do studené vody vložíme rybí kosti a zeleninu, přivedeme k bodu varu, stáhneme plamen, sebereme pěnu, přidáme divoké koření a pozvolna táhneme asi 1 hodinu (necháme jen mírně pobublávat). Poté přes husté síto scedíme.Cibuli a kořenovou zeleninu na polévku nakrájíme na jemné kostičky nebo nudličky, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, zalijeme trochou zchladlého vývaru, zavaříme jíšku, krátce provaříme, dolijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené rybí maso, popřípadě jikry a mlíčí, které jsme si uvařili zvlášť v osolené vodě, dochutíme solí, pepřem a lehce muškátovým oříškem.Veku nakrájíme na kostičky a společně s nasekanou cibulkou orestujeme na másle, nakonec přidáme utřený česnek se solí. Hotovou polévku podáváme s krutónky a sekanou petrželkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat