15. října 2010

Ruský boršč

250 g hovězí kližky, 250 g hovězího předního s kostí, 250 g vepřové plece, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 lístků bobkového listu, cibule, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 150 g hlávkového zelí, velká brambora, 2 ks vařené červené řepy, 400 g krájených rajčat (1 konzerva), 100 g slaniny, 2 PL sladké mleté papriky, citron (nebo vinný ocet), kysaná smetana, sůl, pepř 

Maso zalijeme dostatečným množstvím studené vody, cca 2,5 l, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu, plamen zmírníme na minimum a necháme táhnout (mírně pobublávat) asi dvě hodiny. Během varu sbíráme z hladiny polévky vzniklou pěnu.Špek a zeleninu nakrájíme na kostičky.Špek orestujeme, jakmile pustí tuk, přidáme zeleninu, orestujeme, přidáme konzervu krájených rajčat i se šťávou, ochutíme mletou paprikou a zarestujeme.Z vývaru vyjmeme vařené maso, které nakrájíme na kostičky a vrátíme do vývaru společně se zeleninou a vařenou, na kostičky pokrájenou červenou řepou, společně provaříme asi 15 minut, dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou nebo trochou octa.Boršč podáváme s kysanou smetanou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat