15. října 2010

Šumavská kulajda

800 ml vody, 300 g brambor, 30 g sušených hub, 200 ml smetany ke šlehání, snítka kopru nebo 2 lžíce sterilovaného, 5-7 lžic instantní jíšky, 50 g másla na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl, bílý pepř, ocet
 
Sušené houby předem namočíme, minimálně na 1 hodinu, nejlépe přes noc.Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké, cca 15 20 minut. Zalijeme smetanou, zahustíme instantní jíškou, ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme pokrájený kopr.Do mírně osolené a okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnuté vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4-5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se vejce zatáhla.Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.

Žádné komentáře:

Okomentovat