14. ledna 2017

Plnené koblihy

Asi na 16 kousku: 200 g hrube mouky, 3 lzice hladke mouky, 250 ml mleka, 2 lzice mouckoveho cukru, 2 lzice masla nebo rostlineho tuku, 2 zloutky, 1 lzici rumu, 20 g drozdi, sul, tuk na smazeni
Na ozdobeni: 2 bile jogurty nebo zakysanou smetanu, 3 kiwi, 200 g hroznu, 2 pomerance
V casti vlazneho mleka rozdrobime drozdi. Pridame 1 lzici cukru a 2 lzice hladke mouky a na teplem miste nechame v klidu rozkvasit.
Mezitim utreme tuk s cukrem. Postupne zaslehame zloutky a pak prosatou mouku a sul. Zalijeme kvaskem, pridame rum a podle potreby vlazne mleko. Zadelame vlacne testo, ktere dobre propracujeme. Povrch poprasime hladkou moukou a na teplem miste nechame alespon 45 minut nakynout.
Vykynute testo jeste jednou propracujeme. Na pomucenem valu ju rozvalime na plat vysoky asi 15 mm. Kulatym tvoritkem nebo sklenickou vykrajime kolecka. Na pomucenem prkenku je nechame jeste alespon 10 minut nakynout.
V hlubsim kastrolu nebo friteze rozehrejeme tuk. Vlozime koblihy a z obou stran je osmazime dozlatova. Hotove rozkrojime, naplnime kousky ovoce a prelijeme rozslehanym jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat