11. ledna 2017

Kuře po řecku

Pro 4 osoby: 1 vetsi nebo 2 mala kurata, 1 citron, 1 strouzek cesneku, 2 lzice oleje, 250 g mensi cibule, 4 male cukety, 2 feferonky, 100 g cervenych vypeckovanych oliv, 100 ml bileho sucheho vina, 250 ml drubeziho vyvaru, 3 snitky cerstveho nebo suseneho rozmarynu, 1 savzecek zelene petrzelky, sul, mlety pepr, 1 bobkovy list, bilou reznou nit nebo 2 delsi kovove
Citron peclive omyjeme kartackem v horke vode. Z poloviny vymackame stavu, zbytek pokrajime na tenke platky. Cesnek oloupeme a prolisujeme nebo rozkrajime najemno. Rozmaryn a zelenou petrzelku usekame najemno. Pridame k nim cesnek, zalijeme olejem a nakonec zakapeme citronovou stavou.
Zeleninu peclive ocistime. Cukety po delce rozctvrtime a pak nakrajime na kousky. Vetsi cibulky rozpulime.
Kure omyjeme a osusime. Zevnitr i vne je osolime, opeprime a potreme bylinkovym olejem. Kure upravime na pekac. Svazeme je tak, ze kridla zaklesneme dozadu. Zachytime je tenkym provazkem, ktery na hrbete prekrizime. Nakonec uvazeme stehynka k biskupu. V predhrate troube peceme asi 20 minut, nejprve brisni stranou dolu. Potom pridame nakrajenou zeleninu, feferonky, cely bobkovy list a olivy a pekacek vratime zpet do trouby.
Asi 15 minut pred dohotovenim kure obratime. Zalijeme bilym vinem s drubezim vyvarem a dopeceme dozlatova. Kure nakrajime na porce, ktere upravime na talire, oblozime mekkou zeleninou a prelijeme stavou. Ozdobime nekolika snitkami rozmarynu nebo zelene petrzelky a podavame napriklas s opekanymi bramburky nebo s rozpecenymi toasty.

Žádné komentáře:

Okomentovat