20. srpna 2016

Zapékané brambory s květákem

pro 4 osoby: 800 g květáku, 500 g brambor, sůl, 1 cibule, 4 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml smetany, 250 ml zeleninového vývaru (z kostky), 1 svazek petrželky, pepř, muškátový oříšek, tuk na vymaštění zapékací mísy, 200 g dušené šunky, 100 g strouhané goudy
Zeleninu očistíme a omyjeme. Květák rozebereme na růžičky, brambory nakrájíme na plátky. Obě přísady předvaříme v osolené vodě 5 minut, vyjmeme je a dáme okapat. Cibuli nadrobno nasekáme a zpěníme na jedné lžíci másla. Poprášíme ji moukou a za stálého míchání přilijeme smetanu a zeleninový vývar. Omáčku vaříme do zahoustnutí. Petrželku najemno nasekáme a přimícháme do omáčky. Osolíme, opepříme a ochutíme strouhaným muškátovým oříškem. Po vrstvách skládáme do vymaštěné mísy brambory a květák. Zalijeme omáčkou a navrch rozdělíme nakrájenou šunku. Posypeme sýrem a přidáme máslo ve vločkách. Zapékáme 30 minut.
Příprava cca 60 minut, na osobu asi 620kcal


Žádné komentáře:

Okomentovat