17. srpna 2016

Úžasné slané koláče

Základní těsto na slaný koláč
S jedním těstem máte základ pro celý repertoár náplní. Na zpracování využijete robot. Pro formu o průměru 24 cm. Doba přípravy: 15 minut + 1 hodina na chlazení
Suroviny: 200 g hladké mouky, 100 g másla, nakrájeného na kousky, 1 vejce, 1 lžičku soli
Postup: Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečícího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží. Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

Žádné komentáře:

Okomentovat