18. srpna 2016

Vepřový plátek s cibulí a jablky

pro 4 osoby: 4 libové vepřové řízky z kýty (asi po 150 g)., 250 g cibule., 2 navinulá (nakyslá) jablka., 75 g libovější anglické slaniny., 2 lžíce oleje., 4 lžíce calvadosu či jiné pálenky., 200 ml smetany nebo kondenzovaného mléka., lžíci škrobové moučky., hrubě a jemně mletý pepř., sůl., čerstvou majoránku nebo rozmarýn
Očistíme cibuli a pokrájíme ji na tenká kolečka. Jablka opereme a oloupeme, zbavíme okvětí a jádřinců a nakrájíme je na úhledné osminky. Vepřové maso omyjme, osušíme utěrkou či ubrouskem a jenom mírně naklepeme. Plátky osmažíme po obou stranách na rozehřátém oleji. Teprve pak je osolíme a okořeníme nahrubo semletým pepřem. Nakonec je přendáme na teplé místo, aby nevychladly. Mezitím pokrájíme anglickou slaninu na tenké proužky. Vložíme je do výpeku. Za chvíli přidáme nakrájenou cibuli s kousky jablek a krátce podusíme. Zastříkneme destilátem a vše zalijeme smetanou nebo kondenzovaným mlékem. Pak omáčku zahustíme škrobovou moučkou, kterou jsme rozmíchali v malém množství studené vody. Ještě několik minut povaříme, aby se jednotlivé chuti dobře propojily. Nakonec podle chuti osolíme a okořeníme pepřem. Zajímavou příchuť můžeme hotové omáčce dodat několika lístečky čerstvé majoránky nebo rozmarýnu. Masové plátky upravíme na talíře a přelijeme omáčkou. Výborně chutnají podávané se smaženými bramborovými kroketkami nebo teplými krutonky. Zapíjíme minerálkou nebo sklenkou bílého vína.
Doba přípravy je asi 30 minut. Porce má 2310 kJ / 550 kcal

Žádné komentáře:

Okomentovat