20. srpna 2016

Pečené kuře s nádivkou

1 větší kuře, sůl, mletá sladká paprika
Žemlová nádivka: 2 žemle, 1 dl mléka, 2 vejce, 1 lžíce másla, sůl, muškátový oříšek, mletý bíly pepř, petrželová nať
Očištěné kuře osolíme, opaprikujeme na povrchu i uvnitř, naplníme připravenou nádivkou a sešijeme nebo sepneme párátkem. Dáme do pekáče, podlijeme vodou a pečeme doměkka. Při pečení kuře poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme horkou vodou. Hotové kuře naporcujeme a podáváme s vařenými brambory, doplníme kompotem.
Nádivka: Žemle (nejlépe z předešlého dne) nakrájené na kostičky zvlhčíme mlékem rozšlehaným se žloutky, rozehřátým máslem a solí. Až se tekutina vsákne, přidáme koření, najemno pokrájenou petrželovou nať a pevně ušlehaný sníh z bílků. Vše lehce promícháme. Do nádivky můžeme přidat na nudličky nakrájenou šunku (asi 50 g) nebo spařené, oloupané a na drobné kousky pokrájené mandle (asi 1 lžíce).

Žádné komentáře:

Okomentovat