17. srpna 2016

Koláč se špenátem a ančovičky

Suroviny pro 8 osob: 1 předpečené těsto (Základní těsto na slaný koláč)
Na náplň: 150 g malých pevných brambor, neoloupaných, pečlivě omytých, 230 g čerstvých nebo mražených špenátových lístků (nabízí například Bonduelle), 280 ml 12% smetany, 2 velká vejce, 50 g čerstvě strouhaného parmazánu, 10 filátek z ančoviček, okapaných, sůl a pepř na dochucení
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, uveďte do varu a 6 minut povařte. Vlijte na cedník a ochlaďte proudem studené vody z kohoutku, pak nakrájejte na tenké plátky. Špenátové lístky nechte zavadnout buď v mikrovlnce (dvě a půl minuty při nejvyšším výkonu), nebo na pánvi, zakápnuté lžící vody. Smetanu prošlehejte s 50 g sýra a vejci ve větší misce. Přisypte plátky brambor, polovinu usekaných ančoviček a špenát. Hojně opepřete a vlijte do předpečené těstové „misky“. Povrch posypte zbylými celými ančovičkami a sýrem. Vložte do trouby a pečte 35 – 40 minut, až povrch zezlátne a zpevní.

Žádné komentáře:

Okomentovat