17. srpna 2016

Super domácí rohlíky

Suroviny: 3 hrnky polohrubé mouky (1/4 l), 1 žloutek, 1 hrnek mléka (1/4 litru), 25 g čerstvých kvasnic, 1 čajová lžička pískového cukru, špetka soli, 2 pol. lžíce másla, hladká mouka na posypání válu, tuk na vymazání plechu, 1 vejce na potření, sůl a kmín na posypání rohlíku
Postup: Z kvasnic, poloviny vlažného mléka, cukru a 1 lžíce mouky připravíme kvásek. K osolené mouce přidáme žloutek, vykynutý kvásek, zbylé mléko a vlahé rozpuštěné máslo. Vypracujeme tužší těsto a zpracováváme je tak dlouho, až se na povrchu tvoří puchýře. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále obdélník silný asi 5 mm. Rozdělíme jej na trojúhelníky a ty srolujeme vždy od širší strany ke špičce. Rohlíky můžeme ohnout do tvaru podkovy. Klademe je na tukem vymazaný plech a necháme je ještě chvilku vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubší solí a kmínem ( nebo mákem ). Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Rohlíky jsou super a chutnají všem čerstvé, ale můžou se dat taky do mrazničky a pak je trochu ohřát.

Žádné komentáře:

Okomentovat