20. srpna 2016

Bezlepková kynutá vánočka

500 g bezlepkové mouky, 350 g vody, 150 g korunního cukru na pečení, 100 g másla, 2 vejce, 7 g soli, 1 balíček droždí (42 g), citr. kůra, mandle na ozdobení
Droždí rozdrobíme, zasypeme troškou cukru a opatrně zalijeme trochou vody. Necháme na teplém místě vyběhnout a v míse smícháme s ostatními přísadami. Důkladně prohněteme a vytvoříme vláčné těsto. Rozdělíme je do 9 pramenů a upleteme jeden pletenec ze 4 pramenů, jeden cop ze 3 a jeden ze 2 pramenů. Pokud si nejsme jisti, nacvičíme si pletení předem na šňůrkách, neboť při práci s těstem je třeba postupovat rychle. Upletenou a poskládanou vánočku, ozdobenou mandlemi, dáme na teplé místo vykynout po dobu cca 30 minut. Potom pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení cca 30-40 minut při teplotě 200 stupňů.

Žádné komentáře:

Okomentovat