6. srpna 2016

Švýcarské sýrové fondue

Pro 6 osob si připravíme – 600 g malých brambor., šišku chleba., sáček slaných tyček., 100 g rokfóru nebo nivy., 300 g goudy., 200 g eidamu., 200 g ementálu., 3/8 – ½ litru suchého bílého vína., 150 g zakysané smetany., šťávu ze 2 pomerančů., 2 lžíce koňaku., pepř., muškátový oříšek., 3 lžičky škrobové moučky
Uvaříme brambory a uchováme v teple. Chléb nakrájíme na kousky a s tyčkami dáme do košíčku či na podnos. Rokfór nakrájíme na kousky, ostatní sýry nahrubo nastrouháme. Ve speciální nádobě na přípravu fondue nebo v hrnci zahřejeme víno se smetanou, postupně přidáváme sýry a necháme rozpustit. Pomerančovou šťávu a škrob smícháme, přilijeme do fondue a povaříme. Ochutíme koňakem, muškátem a pepřem. Každý si na vidličku napichuje chleba či brambory a namáčí v sýru, stejně jako tyčky.
Doba přípravy hodina., porce 3820 kJ / 910 kcal.

Žádné komentáře:

Okomentovat