6. srpna 2016

Ryby-rady do kuchyně

Ryby vykucháme, odstraníme šupiny nebo stáhneme kůži a opláchneme je pod tekoucí vodou. Dobře je osušíme.
Ryby nikdy nemáčíme. Charakteristický zápach odstraníme tak, že maso pokapeme citronovou šťávou nebo octovou vodou a necháme asi 30 minut odležet. Poté je dobře osušíme a zpracujeme.
Pokud ryby vaříme, první vodu slujeme, ryby znovu zalijeme osolenou vodou, do níž jsme přilili několik lžic mléka, a uvaříme.
Sladkovodní ryby nevaříme prudce. Vložíme je do vroucí vody, ihned zmírníme oheň a vodu necháme pouze probublávat.
Mořské ryby vkládáme do studené vody s přísadou octa. Maso tak částečně ztuhne a zůstane celistvé. Při vaření ryb nepřidáváme příliš mnoho koření, aby maso neztratilo svou charakteristickou chuť.
Ryby jsou uvařené, když jdou snadno vyjmout ploutve a maso má bílou barvu.
Pokud rybu opékáme a před úpravou ji poprášíme moukou, ryba musí být dobře osušená, jinak se na jejím povrchu vytvoří lepkavá hmota.

Žádné komentáře:

Okomentovat