6. srpna 2016

Brambory opečené s balkánským sýrem

Pro 4 osoby: 1 kg nových brambor předem uvařených ve slupce, 4 cibule, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 200 g balkánského sýra, 200 g oliv nakládaných s bylinkami a česnekem, ½ svazku petrželky
Vařené brambory oloupeme a pokrájíme na kostky o velikosti 1,5-2 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky. Olivový olej rozehřejeme v těžké pánvi a opečeme na něm dozlatova za občasného míchání brambory a nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme a opepříme. Ovčí sýr pokrájíme na kostky. Vmícháme ho spolu s olivami do opečených brambor a krátce prohřejeme. Petrželku omyjeme, osušíme a otrháme lístky. Opečené brambory posypeme petrželkou a ihned podáváme přímo v pánvi. Doplníme salátem z čerstvé zeleniny.
Příprava 15 minut, na osobu 490 kcal, 11 g bílkovin, 35 g tuků, 29 g sacharidů
Sýrové varianty – Místo balkánského sýra můžeme použít i kozí sýr, případně uzený ovčí sýr, stejně dobře bude s opečenými bramborami chutnat i na kostičky nakrájený plísňový sýr, hermelín, mozzarella nebo čerstvý smetanový sýr. Do brambor lze zamíchat i tzv. rozhudu, liptovskou pomazánku nebo brynzu či bylinkový tvaroh. Pikantní a kořeněný pokrm získáme, přidáme-li do brambor balkánský sýr naložený do oleje.

Žádné komentáře:

Okomentovat