5. srpna 2016

Kozí sýr se žampiony a sherry

Pro 4 osoby: 450 g mraženého listového těsta, žloutek, lžíce mléka, 500 g žampionů, 30 g másla, 3 lžíce sekaných bylinek, 100 ml suchého sherry, 4 kozí sýry, lžička strouhaného zázvoru, 100 g zakysané smetany, sůl, pepř
Listové těsto necháme rozmrazit. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Těsto rozválíme do silnějšího plátu a vypíchneme z něj 4 kulaté placky o průměru 20 cm. Žloutek rozšleháme v mléce a směsi těsto potřeme. Pečeme v troubě 10 minut. Žampiony nasucho otřeme, rozpůlíme a krátce opečeme na rozehřátém másle. Podle chuti osolíme, opepříme, vmícháme bylinky, zalijeme sherry a 3-4 minuty povaříme. Žampiony s omáčkou rozdělíme na placky těsta. Kozí sýry rozpůlíme a do středu každé placky položíme 2 půlky. Posypeme strouhaným zázvorem a v troubě pod grilem necháme zapéci. Ozdobíme kopečkem smetany a ihned podáváme.
Příprava 30 minut, na osobu 780 kcal, 23 g bílkovin, 56 g tuků, 39 g sacharidů
Pikantní náhrady surovin: Kozí sýr lze nahradit sýrem ovčím. Můžeme však použit i mozzarellu nebo třeba hermelín a stejně tak i jiný druh hub. V přírodě jich zatím mnoho neroste, ale ve větších supermarketech je k dostání například hlíva. Kořenitou chuti a tužší konzistenci trochu připomíná václavky, proto hlívy o něco déle dusíme. Jinak jejich příprava je úplně stejná. Navíc odborníci tvrdí, že snižují hladinu cholesterolu v krvi. 

Žádné komentáře:

Okomentovat