5. srpna 2016

Rajčata zapečená s mozzarellou

Pro 4 osoby – 4 velká rajčata., 375 g mozzarelly., 3 lžíce olivového oleje., lžíce podravky nebo aromatu., hrubě umletý pepř., lžička sušen bazalky
Troubu předehřejeme na 200° C. Rajčata důkladně omyjeme, osušíme, zbavíme stopek a nakrájíme na plátky. Mozzarellu necháme okapat a rovněž ji rozkrájíme na plátky. Nízkou ohnivzdornou formu vymažeme lžící olivového oleje. Na dno střídavě přes sebe klademe plátky rajčat a plátky mozzarelly. Vše posypeme libovolnou kořenicí směsí – podravkou, aromatem nebo vegetou – hrubě umletým pepřem a bazalkou. Pokapeme zbylým olivovým olejem a formu zasuneme do trouby na druhou příčku odshora. Zapíkáme asi 20 minut. V zapíkací formě podáváme na stůl. Vhodnou přílohou je čeerstvá křupavá bageta.
Příprava cca 25 minut., na osobu asi 270 kcal., 12 g bílk., 23 g tuků., 7 sacharidů.
Tip – Sýrové a kořeněné obměny – nejvhodnějším sýrem pro tento pokrm je samozřejmě mozzarella, až už pravá italská, nebo její jiná varianta, i když i ta je stále poměrně drahá. Spořivější hosodyňky si proto mohou zvolit jiný druh sýra, například uzený salámový sýr. Oloupeme jej, nakrájíme na kolečka a kromě pepře můžeme posypat i provensálským kořením. Pikantní obměnou pokrmu je i niva nastrouhaná na plátky rajčat.

Žádné komentáře:

Okomentovat