6. srpna 2016

Pikantní pirožky (s balkánským sýrem)

balíček listového těsta., 50 g balkánského sýra., 300 g taveného sýra., 250 g mraženého špenátu., lžíce olivového oleje., 2 vejce., čerstvě mletý pepř., muškátový květ., 2 vejce
Nádivka – napolo rozmrzlý špenát rozkrájíme na kostky a v kastrolu z něj za stálého míchání částečně vydusíme vodu. Okořeníme muškátovým květem nebo čerstvé mletým pepřem, můžeme přidat rozetřený stroužek česneku. Pozor, nesolíme. V misce rozmělníme vidličkou balkánský sýr, přidáme tavený sýra vychladlý špenát, vmícháme rozšlehaná vejce (část si necháme na potření cesta), opepříme, zakápneme olejem. Listové těsto rozválíme na tenký plát (2 až 4 mm). Rádélkem jej rozkrájíme na čtverečky o straně asi 10 cm, doprostřed každého dáme kopeček nádivky. Volnou plochu těsta potřeme bílkem, přes roh přeložíme do trojúhelníku a stiskneme prsty, aby nádivka nevytékala. Pirožky potřeme rozšlehaným vejcem a na plechu upečeme dorůžova ve vyhřáté troubě.
Čas přípravy 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat