6. srpna 2016

Halibut na bazalkových rajčatech

Pro 4 osoby: 500 g středně velkých rajčat, lžící olivového oleje, sůl, čerstvě umletý černý pepř, svazek bazalky, 4 porce halibuta, citronová šťáva a citronový pepř, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 250 ml rybího vývaru z kostky, 4 lžíce másla
Rajčata nakrátko ponoříme do vroucí vody, zchladíme studenou vodou, zbavíme semen a vyřízneme z nich stopky. Zeleninu nakrájíme na plátky. Zapékací formu vymažeme olivovým olejem, její dno šupinovité poklademe plátky rajčat, osolíme je a opepříme. Bazalku omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme a otrháme z ní lístky. Několik jich odložíme stranou, zbylými posypeme rajčata. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Porce halibuta omyjeme studenou vodou, osušíme papírovým ubrouskem a pokapeme citronovou šťávou. Osolíme a okořeníme citronovým pepřem a muškátovým oříškem. Rajčata narovnaná v zapékací formě přelijeme rybím vývarem a položíme na ně jednotlivé porce ryby. Posypeme vločkami másla a odloženými lístky bazalky. Formu zasuneme na střední příčku trouby a pokrm pečeme zhruba 15 minut. Nakonec můžeme rybu ozdobit lístky bazalky.
Příprava 40 minut, na osobu 350 kcal, 35 g bílkovin, 19 g tuků, 9 g sacharidů
Rada: Místo halibuta můžeme použit i jinou platýsovitou rybu.

Žádné komentáře:

Okomentovat