8. března 2013

Falešná svíčková omáčka

500 ml voda, hovězí bujón (pokud nemáme vývar z masa), mrkev, petržel, celer malý, cibule, 100 ml sladká smetana, 40 g máslo, 30 g hladká mouka, 4 kuličky pepře, kulička nového koření, bobkový list, sůl, cukr, ocet podle chuti

Mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubé nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V kastrolu rozehřejeme máslo, nakrájenou zeleninu na něm krátce osmažíme, přidáme cibuli a smažíme dorůžova. Zaprášíme moukou, ještě krátce osmažíme a zalijeme studenou vodou s bujónem, nebo masovým vývarem. Za občasného míchání přivedeme k varu, přidáme nové koření, pepř, bobkový list, osolíme a zvolna vaříme asi 30 minut. Omáčku odstavíme a propasírujeme přes hustý cedník. Zjemníme smetanou, dochutíme solí, cukrem a octem. Falešná svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni nebo k vařenému hovězímu masu.

Žádné komentáře:

Okomentovat