18. dubna 2013

Gulášová polévka z hovězího masa

500 g předního hovězího masa, 2 červené cibule, 3 stroužky česneku, kousek sádla, rajčatový protlak , lžíce mleté sladké papriky , trochu mletého nebo drceného kmínu, 1,5 l vody nebo vývaru, 500 g brambor, červená paprika, žlutá paprika, párek nebo klobáska (nemusí být), sůl , mletý pepř, zelená petrželka na ozdobu

Hovězí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozehřejeme kousek sádla a osmažíme na něm nejprve cibuli, po pár minutách i česnek a po další minutě přihodíme i pokrájené maso. To osmahneme dozlatova ze všech stran. Stáhneme z ohně, vmícháme rajčatový protlak, mletou sladkou papriku a trochu kmínu. Zalijeme vodou nebo vývarem a dáme opět vařit. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Červenou i žlutou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Také párek (popř. klobásku) pokrájíme na kolečka. Když je maso téměř měkké, přidáme do polévky pokrájené brambory, papriky i párek (klobásku) a vše dovaříme doměkka. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat