11. července 2012

Švestkový koláč s polevou

380 g hladké mouky,100 g moučkového cukru,180 g másla,2 vejce,4 žloutky, ostrouhaná kůra ze dvou chemicky neošetřených citronů,1 kg švestek nebo slív,kelímek zakysané smetany,sáček vanilinového cukru, lžička škrobové moučky špetka soli

Na vál dáme mouku uděláme do ní důlek a do něj vložíme krájené máslo, 1 vejce, 2 žloutky, cukr moučkový i sůl i polovinu ostrouhané citrónové kůry. Všechny suroviny zpracujeme v hladké, nelepivé těsto a pak jej necháme v chladném prostředí 1 hodinu odpočinout.Švestky omyjeme, podélně rozkrojíme a vypeckujeme. Odležené těsto rozdělíme - ze 2/3 vytvarujeme (vyválíme) dno koláčové formy o průměru cca 30 cm,z 1/3 vytvarujeme váleček a z něj okraj koláče který pevně přimáčkneme ke dnu.Na takto upravené těsto rozložíme upravené švestky a ty zalijeme polevou. Tu si připravíme velmi jednoduše a to rozmícháním zbývajícího vejce se 2 žloutky, zbývajícím i vanilinovým cukrem,kůrou, škrobem, smetanou. Koláč pečeme asi 1 hodinu v předehřáté troubě. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Švestkový koláč s polevou výborně doplní šlehačka s vanilkovou příchutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat