10. července 2012

Květák zapékaný se sýrem

700 g květáku,80 g másla,300 ml mléka,60 g tvrdého sýra(eidam), 3 vejce,3 lžíce hladké mouky,velká cibule,mletý muškátový květ, sůl

Dobře očištěný květák vložíme do osolené vody a vaříme téměř doměkka. Vyjmeme jej, necháme na sítku okapat a rozebereme na větší růžičky. Na dvou třetinách másla zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, květ a za stálého míchání zasmahneme. Pak zalijeme mlékem a odvarem z květáku (asi 100 g). Dobře rozšleháme, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni za občasného zamíchání asi 15 minut (omáčka musí být hustá a hladká).Pekáč vymastíme zbylým máslem, na dno položíme polovinu upraveného květáku, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a na sýr rozprostřeme druhou polovinu květáku. Poté přelijeme omáčkou,posypeme sýrem a dáme do vyhřáté trouby asi na 20 minut zapéci. Nakonec zalejeme mírně osolenými vejci a pečeme dorůžova (asi 15 minut). Zapečený květák krájíme na jednotlivé porce, podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat